CIKKEK

Írta: Dr. Lee Burton

Recesszióálló a fitnesz ipar? Az iparág egyes vezetői azt sugallják, hogy az, de hajlamos vagyok ezzel nem egyetérteni. Lehet, hogy a statisztikák ellentmondanak a nézetemnek, de erősen hiszek abban, hogy a fitnesz edzőknek továbbra is új stratégiákat kell kialakítaniuk az általános népesség kiszolgálása érdekében.

Az iparág számai elképesztően pozitívak. Az IRHSA jelentése szerint az amerikai egészségmegőrző klubok 10 millió új tagot szereztek a recesszió 2007-es kezdete óta. Jelenleg 54 millió amerikai tag valamelyik edzőteremben. A Munkaügyi Központ adatai szerint a személyi edzők száma 44%-kal 231.500-ra nőtt 2001 és 2011 között, miközben az összes munkavállaló száma 1%-kal csökkent.
Azonban – minden más iparághoz hasonlóan – az új technológiák, trendek és piaci feltételek kialakulása rákényszerítette a szolgáltatókat, hogy alkalmazkodóbbak és kreatívabbak legyenek. A több edző nagyobb konkurenciát jelent. Az olyan innovációk, mint a ClassPass vagy a Fitmob megkönnyítette az edzésre járók számára, hogy összeválogassanak edzéseket a kedvenc termeikből, megfosztva ezáltal a termeket az inaktív tagoktól származó tagdíjaktól, mely hosszú időn keresztül jelentős bevételeket jelentett a termek számára.
Úgy vélem, ez egy jó dolog. Rákényszerít minket a fejlődésre. Az átgondolásra. A javulásra.
Az egyik változás, melyre az iparág sok szakértője számít, az az, hogy a kiscsoportos edzések és félprivát edzések bevétele meg fogja haladni a privát edzésekét. Jelenleg csupán az edzőterembe járók 12,5%-a vesz részt edzéseken.
Pete McCall azt nyilatkozta az ACE-nek, hogy véleménye szerint a kiscsoportos edzés fel fogja váltani a privát edzéseket a fitnesz szolgáltatások elsődleges módszereként, mivel a csoportos edzés gazdaságosabb, nagyobb a közösségi élmény, elkötelezettebbé teszi az embereket, és több lehetőséget biztosít, mint a privát edzés.

Az edzőknek pedig erre nem veszélyként, hanem lehetőségként kell tekinteniük. Elvégre ha a piacnak korrigálnia kell, hogy az edzés anyagilag megfelelőbb legyen a kliensek számára, az egy jó dolog. Egy olyan edzésprogram, mely a kliens számára anyagilag nem fenntartható, az az edző számára se jelent fenntartható üzleti stratégiát.
FunctionalMovement.com oldalon nemrég megjelent cikkben Gray Cook a következőképpen kommentálta az edzés jövőjét: ”Úgy vélem, a jövő edzője nem fogja számolni az ismétléseket, vagy emlékeztetni az embereket a heti három alkalom egyeztetésére. Több száz embert fognak kezelni – egyesekkel évi háromszor találkoznak, másokkal havi háromszor, megint másokkal pedig heti háromszor – a pénzügyi lehetőségeik, céljaik, igényeik és életmódjuk függvényében.”
Ez nem csupán realisztikus elképzelés, de erre is kellene törekedni. Még több százezer fitnesz szakértővel sem tudtuk megtörni az elhízás kórjának lendületét. Mi lenne, ha 50 ember helyett 250 főből álló csoportot tudnál kiszolgálni? Nem jelentene hatalmas különbséget a saját anyagi helyzeted, a közösséged és az országod számára?
Az egyik olyan módszer, melynek népszerűsége jelentősen megnőtt, az a bootcamp-szerű csoportos fitnesz edzés. Tanulmányok szerint a csoportos edzés közösségi összetevője növeli a terem értékét, és segít a kliensek megtartásában.
Azonban az FMS és SFMA szakértők tisztában vannak vele, hogy a részvételt megelőző szűrés nélküli megnövekedett aktivitás új veszélyeket rejthet magában. Az FMS képzettséggel rendelkező edző és instruktor, Mark Snow a tulajdonosa a CrossFit Solaria-nak (Omaha, NE), mely csoportos edzésekre specializálódott.
”A bootcamp-ek népszerűségének kirobbanó növekedése kapcsán az egyik problémát az jelenti, hogy sok olyan ember is belevág, aki rossz mozgásmintákkal rendelkezik, így pedig növekszik a sérülések valószínűsége”, mondja Snow. ”Egyik lábad a féken, a másik pedig a gázon van folyamatosan. Ez pedig nem igazán tesz jót a motornak.”
Az FMS kifejlesztésének egyik célja egy skálázható alap létrehozása volt, mely segítséget nyújt nagyobb embertömegek felelősségteljes kezelése során.
Steve Long, a Smart Group Training System tulajdonosa, megtalálta az FMS beépítésének módját a csoportos edzésekbe. Két dologra is fókuszálnak egyszerre: a káros mozgások kiszűrésére, valamint korrekciós gyakorlatok beépítésére az aktív pihenőidők során.
”A legfontosabb annak biztosítása, hogy az emberek nem csinálnak olyan gyakorlatokat vagy mozgásokat, melyek csak rontanának az állapotukon”, mondja Long. ”Emellett rendelkezésükre bocsátunk egy korrekciós stratégiát a minta kijavítására. Megkeressük az FMS hierarchia leggyengébb láncszemét, majd korrekciós gyakorlatokkal megtámadjuk az adott mintát. 1-2 gyakorlatot csináltatunk a klienssel. Ezeket a gyakorlatokat edzés előtt, edzés közben, és az edzésen kívül is napi 1-2 alkalommal végre kell hajtania.”
Long szerint az eredmények figyelemre méltóak.
”Áttörnek a platókon. A mozgásbeli diszfunkciók megszüntetése lehetővé teszi a kliensek számára olyan dolgok végrehajtását, melyekre korábban képtelenek voltak, sérülésmentesek tudnak maradni, ráadásul gyakran képes kimozdítani az embereket a „magas küszöbértékű életükből”, mely csökkenti a kortizol szintet, és segít a zsírégetésben. A népesség többsége számára sokat jelent a jó minőségű mozgás és a jó közérzet, az FMS pedig segít minket ebben.”

A fitnesz előtt fényes jövő áll. Egyre inkább beépül a köztudatba az egészséges életmód követésének fontossága, ez pedig továbbra is segíti az iparág fejlődését, mellyel kapcsolatban a Statisztikai Hivatal 2020-ra a munkahelyek 31%-os növekedését prognosztizálja. Bővelkedünk a lehetőségekben, azonban ezekkel azok fognak tudni igazán élni, akik innovatívak, és képesek az alkalmazkodásra.
Link:http://www.functionalmovement.com/articles/Screening/619/the_future_of_personal_trainin

TERMÉKEK

Y Balance teszt eszköz

FMS Teszt Csomag

Gray Cook korrekciós gumiszalag 

Club swinging essentials – DVD és könyv

Tovább az eszköztárra